måndag 30 december 2013

30 kg extra virgin olive oil


Igår plockade maken och barnen våra oliver. 180 kg oliver gav 30 kilo olivolja. I år är dock ett väldigt dåligt olivår. Nästa år kan det bli 300 kg olja från samma olivträd. Igår kväll lämnade maken in oliverna till press och nu har vi hämtat oljan och självklart blev kvällsmaten det ni ser i bild. Purfärsk olivolja med havssalt på där vi doppar brödet och till det tomater, ost, oliver och vin.



Stället där vi lämnar in oliverna drivs av solkraft, allt "avfall" från oliverna gör han växtgödsel av så inget alls går till spillo. Kvaliten på oljan och om den får kallas extra virgin mäter de i procent-syrahalt. Vår hade i år 0,4, alltså riktigt fin olja. Ifjol låg den på 0,9 och då kan man väl bara kalla den olivolja. (men himla god ändå faktiskt...) Gränsen för att få kallas extra virgin ligger på 0,8 enligt wikipedia och 0,6 enligt min man. Vad jag har förstått så är det bättre ju snabbare processen plocka-pressa går. Sen spelar temperaturen i pressningen roll också, ju lägre temperatur desto bättre (kallpressning)

torsdag 26 december 2013

Julen i Grekland


Ofta får jag frågan hur man firar jul i Grekland. Jag kanske inte är rätt person att svara på det för just vi är inte så traditionsbundna. Julen brukar bli som den blir. Julafton jobbade maken, dottern var ute och sjöng julsånger med kompisar (det är en tradition att barnen gör här att de går från hus till hus och sjunger "kalanda" och ofta får de en liten slant då) och sonen sov mest hela dagen. På julaftonskvällen fixar vi något gott att äta. Vi har inga måsten och det som är "måste" för mig från svenska julen har vi ju alltid ätit upp eller druckit upp långt innan jul (julmusten t ex från svenska julbazaren). Juldagen är den dag som firas här och då brukar familjen samlas och äta och visst finns det väl vissa speciella julrätter men fortfarande är det inga "måsten". Vi äter lunch hos makens syster med familj och i år var det pilaffiris, kyckling och sallader och ostpajer. Vi hade faktiskt med oss ett pepparkakshus som dottern och jag gjorde på morgonen.(inte det allra vackraste kanske...) Jag hittade "byggsatsen" i en butik där de säljer nötter, kaffe mm. När jag kom hem såg jag att det var Ikeas pepparkakshus. Som vanligt så gick vi hem och sov en lång siesta sen (det kan vi väl säga är tradition?) och sen fortsatte dagen i slowmotion med alldeles för mycket godis och slötittande på tv. Inga julklappar, ingen tomte. När barnen var små hade vi det men nu har vi slutat med julklappar "bara för att köpa". Om vi har pengar och deras önskningar håller sig inom ekonomins ramar så kan det bli, men som situationen är nu så blev det inga. Tradition annars här är att en julklapp köps till nyår. Och läs - en julklapp. Inga berg under granen.


Idag annandagen kände vi att vi ville var lite mer aktiva så vi tvingade upp barnen tidigt och åkte iväg söderut utan att veta exakt vart vi skulle. Vi stannade till vid Agia Irini-ravinen och gick in en bit i den.

Sen åkte vi till Omalos och Xyloskalo där Samariaravinen har sin början. I Omalos finns det flera bra tavernor och såna här dagar åker folk ofta upp hit för lunch.



Mätta och belåtna gav vi oss hemåt och självklart blev det lite siesta! Nu har vi precis kommit hem efter middag hos vänner så nu är det soffan som gäller och lite löften om att äta mindre från och med imorgon...

onsdag 25 december 2013

Grattis Pappa!

Stort GRATTIS till min pappa som fyller 80 år idag. Tyvärr kan vi inte vara där idag men i tankarna är vi ju där och världen blir ju så mycket mindre nu för tiden med skype t ex om han bara kunde bestämma sig för att vara online då.... Tack vare Ryan och Apollo som hade billiga biljetter i november kunde jag ju ändå åka upp en sväng men jag vet att han gärna hade velat träffa sin barnbarn också....

måndag 23 december 2013

God Jul till er alla!!


Jag önskar er alla en riktigt fin jul! Ta hand om er själva och varandra och njut av livets goda! (Ps jag har inte skickat ett enda julkort i år så det här får duga....kramar!!)

söndag 22 december 2013

Gårdagen i bild


Här åt vi igår och ni ser allt vi åt också :) Idag har det varit en äkta söndag. Veckans vilodag. Vi har inte gjort något alls och kommer inte heller att göra något alls!

lördag 21 december 2013

Julkrubba, julkonsert


På min och makens "volta"(promenad) i Chania slank vi in i katolska kyrkan. De har en så fin julkrubba där. Jag såg ett anslag också att de har en julkonsert imorgon 19.00. Gratis inträde. Jag ska försöka få med mig familjen på den imorgon.

torsdag 19 december 2013

Check, check, check...


Jag läste ett inlägg i Expressen om facebookstatusar som irriterar och speciellt nu till jul när "alla" visar vad de duktiga de är och har hunnit gjort det och det medan andra får dåligt samvete för att de inte ens hunnit hälften. Jag har gått igenom mina vänners statusar och det ser inte ut som om någon julstressar och är "superduktig"... Vad skönt, för då behöver inte jag ha dåligt samvete heller. Fast jag har ju också en checklista. Lussebullar-check, uppätna-check Pepparkakor-check, uppätna-check Knäck-check, uppäten-check Hemmet är pyntat med det julpynt vi har-check Sen blir det inte mycket mer jul hos oss för vi har inga riktiga traditioner. På juldagen brukar vi vara hos svärmor och äta en lunch som brukar vara kycklingsoppa och nåt kött i ugnen med potatis o sallader. That's it. Så det går liksom inte att julstressa här. Finns inget att stressa för. Idag blev jag dock otroligt sugen på att göra julgodis för knäcken har vi ju redan ätit upp. Rocky road som verkar vara otroligt populärt i Sverige sista tiden ska jag ut och leta ingredienser till imorgon. Idag gjorde jag nåt väldigt enkelt. 1 burk söt kondenserad mjölk blandas med ca 250 gr kokos, låt vila i kylen lite, rulla sen till bollar som rullas i smält blockchoklad.


Sen måste jag bara berätta om de jättegoda biffarna jag gjorde till lunchen. Vi hade en påse Quinoa hemma efter ett av min sons infall att äta nyttigt. Sen får jag försöka ta tillvara på det som finns i skåpen hemma. Så jag hittade receptet på de här biffarna på internet. Som vanligt så läser jag aldrig recepten ordentligt utan jag läser igenom en gång för att se vilka ingredienser de använder och sen "doserar" jag och lägger till och drar bort de ingredienser jag har respektive inte har. Såhär gjorde jag på ett ungefär.... En halv påse quinoa sköljdes och kokades ca 20 minuter Blanda 3 ägg, 1 dl ströbröd och låt svälla lite, blanda i några matskedar youghurt, 1 hackad lök, hackad basilika, vitlök, 1 stor bit feta ost, lite salt o peppar, sen hade jag i lite olika kryddor-ta lite vad du vill. Så gjorde jag biffar och stekte i olivolja och på ganska hög värme. Sen råkade jag ha en bit svensk falukorv i frysen så jag gjorde en korv stroganoff med grädde, tomatpure, lök och lite starka kryddor. Gott, tyckte ALLA i hela familjen!

Grekisk tradition


(fotot är från Chania kommuns facebooksida) En gammal grekisk tradition är att smycka en båt till jul. Den traditionen är flera hundra år gammal då många greker arbetade som sjömän och när deras fruar väntade dem hem till jul så smyckade de små träbåtar. Seden med julgran kom senare. Jag kommer ihåg de första åren jag var här att jag tyckte de grekiska juldekorationerna var så fula. Flerfärgade blinkande lampor fanns överallt och man blev alldeles snurrig. Nu har de flesta mer "stylade" juldekorationer, fast det tycker jag kan bli lite tråkigt och opersonligt också, speciellt när det ser ut som om julgranen är färdigköpt med pynt och allt.

tisdag 17 december 2013

Julbazar

I söndags var det dags för svenska föreningens årliga julbazar. Jag glömde ju förstås kameran så den här bilden på det fina luciatåget fick jag låna från Karro på Kreta. Jag hade hyrt ett bord och hade försäljning av smycken. Svenska skolan hade som vanligt försäljning av hembakat och sen var det några fler som hade "försäljningsbord". Svenska föreningen hade försäljning av SVENSK MAT. Sylta, falukorv, sirap mm. Min ekonomi tillät mig inte att köpa av allt jag ville så det blev shopping av det viktigaste, julmust t ex. TUR att det finns eldsjälar som orkar engagera sig så att vi får vår årliga bazar!

onsdag 11 december 2013

Kväll i Chania igen


Igår kväll blev det en liten promenad i Chania igen, i blåst och kyla. Tidigare på kvällen var det ett event utanför saluhallen då de hade "invigning" av julgranen där utanför. Vi var ju för sent ute så det hann vi inte på.



Om man har akut behov av toalett när man är inne i stan så är busstationens toaletter fräscha!


Om man vill lyxa till det lite men inte har råd att gå hela familjen på restaurang så är souvlaki-haken perfekta. En souvlaki i pitabröd kostar ca 2 euro och på 2 stycken blir jag alldeles för mätt.

torsdag 5 december 2013

Jul hemma hos mig


Nu börjar det likna jul hemma i mitt kaosartade hem också. Jag vet, mina hemmahosjulbilder är inte alls som i de trendiga inredningsbloggarna men jag tycker vi har det jättemysigt just nu. Känns lite extra härligt att det är lite kallt och mörkt nu också så vi kan tända ljus redan på eftermiddagen.


Den stora julgranen blir nog kvar i butiken och vi nöjer oss med den lilla här hemma. Julgranspyntet är också där så här hemma blev det rött sidenband och silverfärgat band som jag använder när jag gör mina "gouria", "lucky charms".


Idag har det varit så kallt så vi har t o m eldat inne.

onsdag 4 december 2013

Kvällspromenad i Chania


Ibland önskar jag verkligen att jag hade en bättre kamera, som när vågorna slog höga nere i venetianska hamnen igår kväll när vi strosade runt i Chania i snålblåst och duggregn. Det var nog vinterns hittills kallaste dag, ca 13 grader... Lite julstämning var det allt inne i stan, men inte alls mycket folk trots att butikerna har öppet på tisdagkvällarna. Vädret eller bristen på pengar?



I stadsparken har de gjort julfint med små "julhus", fast vad de nog inte tänkt på var att de lösspringande hundarna finner sin tillflykt där och julgranarna har många av dem lyft benen mot...