måndag 25 februari 2013

Hantverkare

Idag åkte jag med min väninna Katerina till "biotexniko parko". Det ligger en liten bit utanför Chania stad. Där håller flera keramiker och andra hantverkare till. De säljer till butiker runt om i Grekland. Tyvärr så är det många lokaler som står tomma. Min väninna jobbar i receptionen på hotell Anais i Chrissi Akti. Nytt för i år är att hon i anslutning till receptionen kommer att ha "jewellery corner", sin egen lilla butik. Hon kommer att ha smycken tillverkade av lokala designers. (bl a mig...) Dessutom kommer hon att ha lite keramik, även det från lokala keramiker. Ni som bor i Chrissi Akti området tycker jag ska passa på att gå in där och kika lite. Och ni som tycker det är för långt att gå 1 kilometer i värmen för att ta er till mig kan nu alltså köpa av mina smycken där. Sen är det ju faktiskt det att många gånger så göra jag bara ett av varje så ni kan ju också hitta hos henne något som jag inte har!! Anais hotel kan bokas genom Apollo men man kan också boka på egen hand om ni köper bara flygbiljett.


söndag 24 februari 2013

Sommarsöndag!

Strålande solsken, över 20 grader och söndag! Då blev det grillat till lunch och sen en promenad istället för siesta.









onsdag 20 februari 2013

Varipetrou och lake Agia








Igår åkte vi till Varipetrou för att plocka lite apelsiner från väninnans apelsinträd. En liten promenad i byn blev det också. Det finns inget speciellt att se i den byn, förutom ett gammalt hus med fin balkong och en liten lastbil som troligtvis blommar väldigt fint till sommaren.

 





Idag var vi till "Lake Agias". Flera fågelarter finns här. Ok, att mina foton bara visar gäss, men bättre kamera behövs för att fota de andra. Det finns 2 stycken cafeterior vid sjön och det är ett trevligt utflyktsmål. Här kan ni läsa mer om lake Agia och fåglar på Kreta. Här finns också en facebooksida med fina bilder av fåglar på Kreta.

tisdag 5 februari 2013

Oh, gud, vilken njutning!!!


Idag stod projekt nässelsoppa på programmet. HUR beräknar man 2 liter nässelblad. Orensade, rensade, ihoptryckta eller luftiga? Hur som helst så plockade jag en stor balja. Utan handskar!! Någonstans har jag läst att det är bra för blodcirkulationen att ta i nässlor. Fast när jag hukade mig och hade nässlor där bak kändes det inte skönt.


Jag använde mig av det här receptet som Gunilla hade skickat länk till mig. Det låter lätt och inte var det väl svårt heller, men jag är sån som nästan aldrig använder mig av recept i matlagning men nu gjorde jag det eftersom jag inte hade en aning om hur man gjorde.


Man ska göra som en redning av smör och mjöl som man ska knåda till en kula och lägga ner i soppan. Det var väl det jobbigaste momentet för mina händer blev helt smöriga o nog finns det väl lättare knep... Även att rensa nässlorna var lite jobbigt. Tar man bara bladen eller kan man ta nässlorna helt som de är? Jag rensade och använde bara bladen.


Resultat blev dock det absolut godaste jag ätit på länge! Ibland kan man ju ha minnen av en smak men det blir aldrig detsamma. Men det här lyckades då verkligen och jag njöt lika mycket som jag gjorde när jag var barn och vi fick nässelsoppa på våren. Nu hoppas jag bara att någon mer i familjen ska tycka det här går att äta...

söndag 3 februari 2013

Söndag!


Allt går i slowmotion för mig. Jag har blivit rejält förkyld också. I morse trodde jag att katastrofen var kommen igen. Tvättmaskinen ur funktion. Som tur är så har jag en händig make så han fixade det. Med en son som har bacillskräck så går tvättmaskinen nästan jämt här. Fast faktiskt, med homeopatin så går det bättre för honom. I förrgår var vi hos barnpsykologen igen och den medicin som han har ordinerat och som vi har dragit ner på ska vi snart sluta med. T o m psykologen såg att efter att vi börjat med homeopatin har det bättrat sig. Han tvättar sig ju fortfarande, men inte i samma utsträckning. Han har även blivit mer social och det går mycket bättre i skolan. Idag har maken och sonen hjälps åt att skörda några olivträd som är på tomten bredvid vår.


Jag har mest hållit på med webshopen, gjort lite smycken och packat några beställningar. Till dagens sallad kom allt från vårt eget land. 2 olika sallader, ruccola och salladslök. Olivolja, vinäger och salt på det. mmmm.


Ja, just det, jag fotade våra brännässlor. Vi har massor. Då tänkte jag att när jag var liten gjorde alltid pappa nässelsoppa om våren. Jag tyckte det var supergott, men sen jag blev vuxen har jag inte ätit det. Såhär i kristider vore väl det något att introducera igen. Är det någon av er som gör nässelsoppa? Är det någon som har något bra recept? Ha en bra kväll, alla!